Ungdomsflugan Hökensås

En ordlista finns längs ner i bloggen och förklarar alla fetmarkerade ord. Tryck på siffran vid de fetmarkerade orden för att komma till ordlistan.

Lägrets start-13.00, söndag.

Jag anlände just i tid för lägrets början. Vi, 20 stycken ungdomar samlades i fiskebutikens aula för en introduktion. Efteråt packade vi in packningen i minibussarna och sedan gick vi uppåt mot stugorna. Jag blev placerad med Tore, Tim, Pontus och Sixten och jag kände dem alla sedan förra året. Vi fem hade otroligt roligt tillsammans då! Efter att vi bosatt oss i stugan var det dags för lite flugkastning och lära sig knutar.

Vi travade ner mot fiskeshopen och väl där delades vi in i två grupper. I min grupp började vi med flugkastning och såväl nybörjare som erfarna var efter sessionen snäppet bättre. Därefter bytte vi och nu skulle lära oss knutar med Pär. Kirurgknuten, betesknuten, ögleknut, upphängarknut osv. En gott och blandat påse med knutar som är nödvändiga för att kunna behärska fisket.

Flugkastningens krävande fokus och knutningens fingertoppskänsla var påtaglig. Det hade man såklart kunnat säga men då hade jag överdrivit lite. Hur som helst var jag hungrig och det var dags för en välbehövlig middag. Det blev hamburgare, det som man ätit så många gånger men ack vad gott det är. Som sagt, väldigt behövligt inför kvällens fiske. Förväntan var på topp och undran ifall man skulle fånga någon fisk stod överst på tankelistan. Senare kunde vi packa våra fiskegrejer, hoppa in i bilarna och ge oss av mot Norra Englandsjön,

När vi parkerade bilen och blickade ut över den blanka sjön så kände man pirret i benen. Det som man alltid känner när det är dags för fiske. Snabbt tacklade1 jag upp mina två spön och på tafsspetsen satt min favoritfluga. Den som ni hört så många gånger. Dubbing Bugger -Hannes Berlin special. Skulle den bevisa sig vara den bästa, enligt mitt tycke, streamern 2 som finns?

Jag ställde mig på en spång på myren och en öppen kastyta bakom mig. Jag lade ut mina första kast utan kontakt. Det var först när jag lät flugan sjunka och sen dra in som jag kände att en fisk var och drog i stjärten på flugan. Det gick inte göra mothugg men jag spände upp linan hela tiden. Jättefrustrerande men samtidigt roligt. Jag kastade ut igen, lät flugan sjunka, drog ett långt drag och PANG! En regnbåge i modell mindre hade tagit min Dubbing Bugger. Efter en kort men spännande drillning3 kunde jag äntligen håva in lägrets första fisk.

Fisket fortsatte och det tog inte många minuter innan det drog till i linan igen. En lite större fisk som verkligen hade krut i sig. En väldigt rolig fajt som varade i några minuter.

Under tiden som jag drillade fisk fick även Tore på sin första för lägret. Jättekul och det kändes som fisket var på igång trots den höga vattentemperaturen. Jag byte plats och gick ut på en liten udde. Kastade några kast men kände ingenting. Bytte fluga för jag ville testa något annat och efter flertalet kast med en rosa streamer så drog det till i linan. Ännu en till regnbåge hade klivit på och adrenalinet gick upp igen. Tillslut kunde jag plana in fisken och kroka av den.

Jag fortsatte kasta med min rosa streamer men fisket var väldigt lugnt. När fisket är lite trögt går jag alltid tillbaka till min Dubbing Bugger och som alltid så hugger det till efter inte många kast. En mycket vacker regnbåge med fin täckning hade inhalerat min fluga.

Jag fortsatte ute på min udde och senare klev det på ännu en regnbåge men denna i modell pytteliten. En 400g fisk som man sällan ser. Storleken märktes dock inte av under drillningen då det var bra fart i den. Efter den fisken krokades av så valde jag att byta plats. Under hela dagen hade det blåst mot en sida av sjön. På kvällen, när blåsten mojnat, så gick det lättare att få ut flugan. Bland vass, träd och elände fick jag ändå ut min fluga. Efter bara ett par drag känner jag hur det drog till i linan. Jag satte mitt mothugg men inget där. Fort snabbt ut med flugan igen i det heta området. Lite snabbare intagning så kunde jag trigga fisken lite mer och det small till efter inte lång tid. En fisk med otrolig fart i sig och här fick man vara varsam så man släppte ut lina när den valde att sticka. Dagens roligaste fisk hade klivit på. Efter lite om och men kunde jag håva in dagens sista fisk. Efteråt så var det dags att åka hem. Knotten hade precis kommit igång i solnedgången så det var väldigt lägligt.

Väl hemma bjöds det på flugbindning och massa skitsnack innan det var dags för att sova. Även lite nya inplanerade planer om nästkommande fisketurer ägde rum.

Dag 2- Måndag, 07.00

Vi vaknade upp, lite sega efter gårdagens långa dag men med förväntan hög om ännu en dag med massa fiske och nya lärdomar. Först ut på schemat var flugkastning och därefter var det flugbindning. Fick testa olika klumplängder4 vilket var väldigt kul att få göra! Efter att ha finslipat på kastningen och bundit flugor inför dagen var det dags för lunch. Det bjöds på buffé med en mängd rätter att välja mellan som skulle behövas vid eftermiddagens fiske.

Efter maten så bar det av mot flugsjöarna. Idag skulle min grupp att få testa lyckan i Kvigsjön. Booby-fiske5 metoden stod på schemat och det skulle även visa sig vara melodin för att lura upp de granna fiskarna. Det tog inte lång tid efter mina första kast som jag fick på dagens första regnbåge. Det tog inte långt efter så fick jag min andra och sedan tredje för dagen. Fisket var kopiöst bra och det kändes som man fick på vartenda kast. Så var det i alla fall i någon timma, sedan dog det av. Fick någon enstaka efteråt men annars var de svårlurade. Så märkligt egentligen, ena timmen hugger det som tusan och andra inte. Efter vi hade fiskat i några timmar så var det dags att åka tillbaka och äta middag.

Till lunch bjöds det på korv och efter mycket fisk och en tom mage så satt det inte fel med korv. Åtta korvar eller något sådant slank ner i magen innan det var dags för att åka mot Norra Englandsjön. I norra England var det trögt. Efter mycket fiske lyckades jag lura upp en regnbåge men fick inget mer. Kvällen gick mot sitt slut och vi valde att åka hemåt. När vi anlände vid stugan packade vi in våra grejer, käkade kvällsmat och sov.

Dag 3 – Tisdag, 06.30 Baltak6

Denna dag stod Baltak på schemat. Man vaknade upp med höga förhoppningar. Vetandes om att det var lågt vatten som gjorde att man kunde sightfiska.7 Det jag tycker är det roligaste av allt! Vi käkade frukost, packade ihop grejerna och sedan in med dem i bilarna. Det var dags för oss att testa fisket i Baltak.

Väl framme vid destinationen så började vi direkt med att rigga upp spöna och ta ett kik ut över den forsande ån. Vi såg fisk stå i den hårda strömmen, simmandes aktivt på jakt efter föda. Nu var man riktigt pirrig och kunde knappt lyssna när Johan delade upp oss i grupper och sa vad vi skulle göra. Min grupp skulle börja med att nymffiska8 med Pär. Han såg dock att alla ville fiska så han hade en kort förklaring innan han lät oss springa iväg,

Jag startade mitt fiske där jag såg två fiskar simma som jag visste jag kunde nå. Jag lade ut mitt första kast. Sedan mitt andra och sedan mitt tredje men märkte att flugan var för tung. Jag valde att byta och gå ner i storlek. Lade ut mitt kast, ett till. Sen ser jag ena fisken komma upp efter flugan, öppnar munnen och tar den. Jag sätter mitt mothugg men alldeles för hårt. Tafsen gick och och jag märkte att jag var för ivrig. Jag fortsätter att kasta men ser inte längre någon fisk. Jag går neråt ån för att se hur det ser ut. Hittar ingen plats jag tycker känns het så jag går upp igen men på andra sidan ån. Jag vet att det finns ett träd där det hålls mycket fisk under. Jag lägger mina första kast men det är trångt och svårt så jag väljer att fortsätta uppåt. Jag ställer mig utanför ett vassbälte jämte en stock. När jag drar upp min fluga för att kasta om så från ingenstans kommer en fisk under stocken och smäller på. Äntligen sitter min första regnbåge från Baltak på kroken!

Efter den fisken blev ryggen lite rakare, men ännu rakare skulle den bli. Jag fortsatte att fiska men det var trögt. Jag hade en fisk på under en bro men kan likväl varit en liten öring. Fisket var trögt och det var senare dags för lunch. Det bjöds på kyckling med pastasallad. Gud vad gott det var! Efter en riktigt god lunch var det dags för torrflugfiske9 med Johan.

Johan började prata om fiskens föda och entomologi10 så till en början var det väldigt intressant men desto längre det gick blev man mer fiskesugen och ens fokus föll gradvis. Tillslut sade han att vi fick fiska och det var som ett kosläpp. Alla sprang åt olika håll för att få det bästa stället. Jag ställde mig ännu en gång vid samma pool/zon11 och fiskade istället torrt under trädet. Det kom upp en fisk och vakade då och då. Johan kom lite senare och valde att hjälpa mig med att försöka lura upp en av de vakande fiskarna. Vi bytte fluga, en liten fjädermyggskläckare i strl. 20 satt på tafsspetsen. Jag vadade ut för att få bättre kastvinkel. Mitt kast behövde vara i fullaste precision för att lura fisken. Det var trångt att få linan under trädet samtidigt som jag behövde menda12 sista kastet så att inte flugan skulle dragga13 med ett fönster på 5cm som flugan behövde landa i. Mina första 10 kast var inte exemplariska så jag valde att kasta lite uppströms för att inte störa fisken så mycket. Det gjorde även att jag fick en bättre avståndsuppskattning och förståelse för hur mina kast bör placeras. Efter att ha kastat några kast där valde jag att lägga nedströms igen. Min fluga lades ut, fick en riktigt bra drift14 och en regnbåge kommer sakta upp och tar min fjädermyggskläckare. Jag satte mitt mothugg och fisken var på. Denna drillning behövdes hanteras varsamt pga min tunna tafsdimension15. Fisken gav sig inte och efter några minuter så tog strömmen med den ner till andra polen där strömmen var hårdare. Panik! Snabbt fick jag vada upp på stenar bakom mig samtidigt som min press på fisken behövdes hållas konstant. Det var en väldigt svår manöver men jag lyckades. Jag kom sedan ner på en sandbank där jag äntligen kunde håva in fisken. JA! Absolut inte den största fisken jag fått men definitivt en av de roligaste! En riktigt prickig och vacker regnbåge som har gått i ån länge. Glädjen var på topp!

Fisket fortsatte och det kändes som man kunde slappna av lite. Efteråt hände inte jättemycket. Jag hade några enstaka hugg och tiden sprang iväg. Det var dags att åka tillbaka mot campingen för middag och uppladdning inför kvällsfisket.

Efter middagen var vi taggade till tusen på kvällsfisket med förhoppning om ett magiskt torrflugfiske. Alla åkte inte dit så vi var hyfsat få vid ån vilket var bättre då fler platser fanns att välja mellan. De första 30 minutrarna kändes det som jag inte gjorde någonting. Jag visste inte var jag skulle stå, vad jag skulle fiska med så jag stannade upp och tänkte igenom en plan som jag skulle fullfölja och det gjorde jag. Jag började med att ställa mig där jag fick min första fisk. Utan framgång där gick jag vidare längs med ån fast på andra sidan, där ingen hade varit under dagen. Jag såg en fisk vaka febrilt men när jag lade ut min fluga måste jag skrämt den. Jag fortsatte uppåt. På andra sidan ån var de andra och Pär sade åt mig att jag sakta och lugnt skulle gå ut på ett ställe. Jag gjorde som han sa och när jag kom fram vakade fisken bara några meter ifrån mig.

Jag lade ut försiktiga kast och efter bara några minuter kom en fisk upp och tog min superpuppa16. Jag satte mothugget men ingen fisk på kroken. Jäklar! Jag lade ut igen när jag märkte att två meter åt höger, ungefär 50cm från land stod en fisk. Jag lade ut flugan, första kastet lite mycket åt höger men jag såg att han var intresserad. Andra kastet lite mycket åt vänster. Tredje kastet perfekt framför fisken binokulära17 seende. Sakta som en fjäder i vinden tog fisken min fluga. Mothugget satt och det var full fart. Tillslut kunde jag håva upp min andra torrflugfiskefångade regnbåge i Baltak.

Därefter blev de andra fiskarna skrämda och slutade vaka så jag satte mig ner och väntade. Tog inte ett kast förrän ungefär 30 minuter senare när jag såg att de första fiskarna började vaka igen. Jag höll mina nerver och avvaktade att kasta för att minimera chansen att skrämma dem. När de vakade för fullt lade jag ut de första kasten. De ratade18 dock min fluga märkte jag snabbt. Jag bytte och kastade ut igen. De var svåra och selektiva men jag fick en fisk att stiga på min fluga. Mothugget satt men rakt över mig var ett träd som spöt fastnade i. Fisken simmade emot mig och innan jag ens han blinka var den borta. Och så höll det på. Ända fram till klockan var 23:30 hade jag bommat fem fiskar och det var ingen som vakade längre. Lite besviken på mig själv traskade jag tillbaka mot bilen för hemfärd och läggdags.

Dag 4 – Ondag 07.00

Den sista dagen var kommen. Vi började med att packa vilket var jobbigt. Hade lätt kunnat stanna fyra dagar till. Efter det städade vi stugan, lämnat grejerna vid fiskeshopen och så bar det av mot ett sista fiskepass i Kvigsjön. Där var kanske inte turen på min sida. Brände en del fisk och tiden gick snabbt. Jag fick inget förutom att lyssna fåglarnas kvitter och en massa sol. Det var sedan en sista lunch innan vi samlades i aulan, där allt började, för att farväl. Vi tackade alla deltagare och instruktörer och sa adjö för detta läger. Det var allt för den resan. Nästa år blir den av igen. Det bästa lägret under hela året som jag nu, under skrivande stund, redan längtar till!

Vi ses vid vattnet

mshsf Hannes

Ordlista:

  1. Tackla– Hur man monterar flugspöt, lina, tafs och fluga ↩︎
  2. Streamer– En stor fluga som imiterar småfisk eller iglar; fiskas ofta med rörelse ↩︎
  3. Drillning– När du fajtar en fisk efter den huggit ↩︎
  4. Klumplängd– Längden på den tyngre delen av fluglinan (klumpen) som används vid kastning ↩︎
  5. Booby-fiske – fiske med flytande fluga (booby) på sjunktafs/lina; mycket effektivt i stilla vatten ↩︎
  6. Baltak– Ett populärt regnbågsfiskevatten i ån Tidan ↩︎
  7. Sightfiska– att fiska på fisk man kan se, ofta i klart vatten ↩︎
  8. Nymffiska– fiska med flugor som imiterar insekter under ytan (nymfer) ↩︎
  9. Torrflugfiske– Fiska med flugor som flyter på ytan och imiterar vuxna insekter ↩︎
  10. Entomologi– Läran om insekter /viktigt för att förstå vad fisken äter) ↩︎
  11. Pool/zon– Uppdelade platser i ett vattendrag ↩︎
  12. Menda– Att lyfta eller styra fluglinan efter kastet för att få en naturlig drift ↩︎
  13. Dragga– När flugan rör sig onaturligt i vattnet (dras med linan av strömmen) ↩︎
  14. Drift– Hur flugan rör sig med strömmen, en ”bra drift” betyder att flugan rör sig naturligt ↩︎
  15. Tafsdimension– Tjockleken på tafsen (påverkar presentation och styrka) ↩︎
  16. Superpuppa– En populär fluga som imiterar en kläckande puppa ↩︎
  17. Binokulär– Att se med båda ögonen samtidgt; ger bättre djupseende, motsatsen till monokulärt seende (att se med ett öga) ↩︎
  18. Ratade– Att fisken ignorerar flugan ↩︎

3 svar på ”Ungdomsflugan Hökensås”

  1. Fantastiskt roligt att läsa om dina dagar 👏Förstår att du njöt av dagarna 💕

  2. Hannes att du brinner för fiske vet jag ! Men att du skriver så bra glädjer mig !hoppas nya st croix ger dig mkt glädje

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *